Ta pizza uzależnia! Lubicie pizzę?
Nie znam osoby, która choć raz na jakiś czas, nie delektowałaby się tym włoskim specjałem. Aczkolwiek historia pieczonego placka sięga starożytnej Grecji. Dziś chyba w każdy mieście, a nawet miasteczku, można zamówić ten specjał. W samym tylko Opolu funkcjonuje wiele pizzerii, które prześcigają się między sobą oferując wyjątkowe i wspaniałe promocje. Rabaty, darmowe napoje – wszystko po to, aby przyciągnąć zgłodniałych klientów. Niemniej jednak, pizza pizzy nie jest równa. Sekretem jest ciasto.
Kiedy w 1889 Małgorzata Sabaudzka królowa Włoch przyjechała do Neapolu, otrzymała od kucharza pizzę tylko z trzema składnikami – mozzarella, pomidory i bazylia. I to właśnie od imienia królowej, zawdzięczamy nazwę najprostszej pizzy, jaką jest Margherita.
Dziś możemy nabyć pizze niemal ze wszystkim. Ananas, tuńczyk, owoce morza – dla każdego znajdzie się coś smacznego.
Im więcej dodatków, tym droższa cena. Jednak trzeba wiedzieć, że nie wszystkie składniki do siebie pasują. Największym jednak grzechem kucharzy jest podstawowy brak wiedzy na temat przygotowania ciasta, albo sosu. Bardzo często zdarza się, że pizza jest gumowa, przepieczona, nawet nieraz, aż zwęglona. . Ostatnio odkryłam wspaniałą i w mej ocenie najlepszą pizzerie w Opole. PIZZERIA MOZZARELLA
mieści się przy ulicy Sienkiewicza 17. Pierwszy plus, który od razu zauważyłam to krótkie menu. Jeśli lokal oferuje 50 rodzajów pizzy, na różnych ciastach to od razu zaświeca mi się czerwone światełko. Miałam przyjemność zobaczyć jak powstaje moja pizza. Już na początku, pozytywnie zaskoczył mnie sposób z jakim kucharz zajął się ciastem. W pieczołowity sposób zostało przygotowane. Następnie sos pomidorowy, gęsty, aromatyczny. Obowiązkowo mozzarella, pieczarki, cebula.
Pizza trafia do rozgrzanego piekarnika
(380 stopni). Po kilku minutach zostaje wyjęta, a na wierzch trafiają kawałki salami i boczku (największym grzechem jest pieczenie wszystkich składników razem).
W sumie po 5 minutach moja pizza jest gotowa! Po wyjęciu, aromatu dodaje świeża rukola. Jeśli chodzi o smak to jest po prostu wyjątkowy. Jeśli jesteście w stolicy polskiej piosenki, jeśli macie ochotę zjeść wspaniałą pizze w konkurencyjnej cenie to koniecznie odwiedźcie lokal przy ulicy Sienkiewicza 17. Na FB możecie znaleźć dodatkowe informacje, a także zdjęcia i filmiki, które z pewnością rozbudzą Wasze kubki smakowe!
https://www.facebook.com/1pizzaopole/
https://mozzarella.com.pl/
Nie wiem jak Wam, ale mi Aga narobiła strasznej ochoty na pizzę. Aż zgładniałam przez nią. Myślę, że jak będę w Opolu to koniecznie tam zajdę sprawdzić na własnych kubkach smakowych czy rzeczywiście warto ... 🤔🤔🤔
P.s
Fajny ten kucharz 😉
Pozdrawiam Eveline R.
💮💮💮
💮💮💮
💮💮💮
💮💮💮
💮💮💮
Nie znam osoby, która choć raz na jakiś czas, nie delektowałaby się tym włoskim specjałem. Aczkolwiek historia pieczonego placka sięga starożytnej Grecji. Dziś chyba w każdy mieście, a nawet miasteczku, można zamówić ten specjał. W samym tylko Opolu funkcjonuje wiele pizzerii, które prześcigają się między sobą oferując wyjątkowe i wspaniałe promocje. Rabaty, darmowe napoje – wszystko po to, aby przyciągnąć zgłodniałych klientów. Niemniej jednak, pizza pizzy nie jest równa. Sekretem jest ciasto.
Kiedy w 1889 Małgorzata Sabaudzka królowa Włoch przyjechała do Neapolu, otrzymała od kucharza pizzę tylko z trzema składnikami – mozzarella, pomidory i bazylia. I to właśnie od imienia królowej, zawdzięczamy nazwę najprostszej pizzy, jaką jest Margherita.
Dziś możemy nabyć pizze niemal ze wszystkim. Ananas, tuńczyk, owoce morza – dla każdego znajdzie się coś smacznego.
Im więcej dodatków, tym droższa cena. Jednak trzeba wiedzieć, że nie wszystkie składniki do siebie pasują. Największym jednak grzechem kucharzy jest podstawowy brak wiedzy na temat przygotowania ciasta, albo sosu. Bardzo często zdarza się, że pizza jest gumowa, przepieczona, nawet nieraz, aż zwęglona. . Ostatnio odkryłam wspaniałą i w mej ocenie najlepszą pizzerie w Opole. PIZZERIA MOZZARELLA
mieści się przy ulicy Sienkiewicza 17. Pierwszy plus, który od razu zauważyłam to krótkie menu. Jeśli lokal oferuje 50 rodzajów pizzy, na różnych ciastach to od razu zaświeca mi się czerwone światełko. Miałam przyjemność zobaczyć jak powstaje moja pizza. Już na początku, pozytywnie zaskoczył mnie sposób z jakim kucharz zajął się ciastem. W pieczołowity sposób zostało przygotowane. Następnie sos pomidorowy, gęsty, aromatyczny. Obowiązkowo mozzarella, pieczarki, cebula.
Pizza trafia do rozgrzanego piekarnika
(380 stopni). Po kilku minutach zostaje wyjęta, a na wierzch trafiają kawałki salami i boczku (największym grzechem jest pieczenie wszystkich składników razem).
W sumie po 5 minutach moja pizza jest gotowa! Po wyjęciu, aromatu dodaje świeża rukola. Jeśli chodzi o smak to jest po prostu wyjątkowy. Jeśli jesteście w stolicy polskiej piosenki, jeśli macie ochotę zjeść wspaniałą pizze w konkurencyjnej cenie to koniecznie odwiedźcie lokal przy ulicy Sienkiewicza 17. Na FB możecie znaleźć dodatkowe informacje, a także zdjęcia i filmiki, które z pewnością rozbudzą Wasze kubki smakowe!
https://www.facebook.com/1pizzaopole/
https://mozzarella.com.pl/
Nie wiem jak Wam, ale mi Aga narobiła strasznej ochoty na pizzę. Aż zgładniałam przez nią. Myślę, że jak będę w Opolu to koniecznie tam zajdę sprawdzić na własnych kubkach smakowych czy rzeczywiście warto ... 🤔🤔🤔
P.s
Fajny ten kucharz 😉
Pozdrawiam Eveline R.
💮💮💮
💮💮💮
💮💮💮
💮💮💮
💮💮💮
Matko, jak ja dawno pizzy nie jadłam. 😊
OdpowiedzUsuńOj też bym zjadła 😋
OdpowiedzUsuńJa tam jakoś nigdy nie miałam wielkiego parcia na pizzę. Jak już jadłam to tylko domową :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że od ponad roku nie jadłam pizzy, ale jakoś nie kusi mnie. Ale wiem, że są smakosze którzy uwielbiają różne kombinacje ;)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam pizze :)
OdpowiedzUsuńuuuuu ta pizza z sałatą - zjadłabym!
OdpowiedzUsuń