Ta pizza uzale偶nia! Lubicie pizz臋?
Nie znam osoby, kt贸ra cho膰 raz na jaki艣 czas, nie delektowa艂aby si臋 tym w艂oskim specja艂em. Aczkolwiek historia pieczonego placka si臋ga staro偶ytnej Grecji. Dzi艣 chyba w ka偶dy mie艣cie, a nawet miasteczku, mo偶na zam贸wi膰 ten specja艂. W samym tylko Opolu funkcjonuje wiele pizzerii, kt贸re prze艣cigaj膮 si臋 mi臋dzy sob膮 oferuj膮c wyj膮tkowe i wspania艂e promocje. Rabaty, darmowe napoje – wszystko po to, aby przyci膮gn膮膰 zg艂odnia艂ych klient贸w. Niemniej jednak, pizza pizzy nie jest r贸wna. Sekretem jest ciasto.
Kiedy w 1889 Ma艂gorzata Sabaudzka kr贸lowa W艂och przyjecha艂a do Neapolu, otrzyma艂a od kucharza pizz臋 tylko z trzema sk艂adnikami – mozzarella, pomidory i bazylia. I to w艂a艣nie od imienia kr贸lowej, zawdzi臋czamy nazw臋 najprostszej pizzy, jak膮 jest Margherita.
Dzi艣 mo偶emy naby膰 pizze niemal ze wszystkim. Ananas, tu艅czyk, owoce morza – dla ka偶dego znajdzie si臋 co艣 smacznego.
Im wi臋cej dodatk贸w, tym dro偶sza cena. Jednak trzeba wiedzie膰, 偶e nie wszystkie sk艂adniki do siebie pasuj膮. Najwi臋kszym jednak grzechem kucharzy jest podstawowy brak wiedzy na temat przygotowania ciasta, albo sosu. Bardzo cz臋sto zdarza si臋, 偶e pizza jest gumowa, przepieczona, nawet nieraz, a偶 zw臋glona. . Ostatnio odkry艂am wspania艂膮 i w mej ocenie najlepsz膮 pizzerie w Opole. PIZZERIA MOZZARELLA
mie艣ci si臋 przy ulicy Sienkiewicza 17. Pierwszy plus, kt贸ry od razu zauwa偶y艂am to kr贸tkie menu. Je艣li lokal oferuje 50 rodzaj贸w pizzy, na r贸偶nych ciastach to od razu za艣wieca mi si臋 czerwone 艣wiate艂ko. Mia艂am przyjemno艣膰 zobaczy膰 jak powstaje moja pizza. Ju偶 na pocz膮tku, pozytywnie zaskoczy艂 mnie spos贸b z jakim kucharz zaj膮艂 si臋 ciastem. W pieczo艂owity spos贸b zosta艂o przygotowane. Nast臋pnie sos pomidorowy, g臋sty, aromatyczny. Obowi膮zkowo mozzarella, pieczarki, cebula.
Pizza trafia do rozgrzanego piekarnika
(380 stopni). Po kilku minutach zostaje wyj臋ta, a na wierzch trafiaj膮 kawa艂ki salami i boczku (najwi臋kszym grzechem jest pieczenie wszystkich sk艂adnik贸w razem).
W sumie po 5 minutach moja pizza jest gotowa! Po wyj臋ciu, aromatu dodaje 艣wie偶a rukola. Je艣li chodzi o smak to jest po prostu wyj膮tkowy. Je艣li jeste艣cie w stolicy polskiej piosenki, je艣li macie ochot臋 zje艣膰 wspania艂膮 pizze w konkurencyjnej cenie to koniecznie odwied藕cie lokal przy ulicy Sienkiewicza 17. Na FB mo偶ecie znale藕膰 dodatkowe informacje, a tak偶e zdj臋cia i filmiki, kt贸re z pewno艣ci膮 rozbudz膮 Wasze kubki smakowe!
https://www.facebook.com/1pizzaopole/
https://mozzarella.com.pl/
Nie wiem jak Wam, ale mi Aga narobi艂a strasznej ochoty na pizz臋. A偶 zg艂adnia艂am przez ni膮. My艣l臋, 偶e jak b臋d臋 w Opolu to koniecznie tam zajd臋 sprawdzi膰 na w艂asnych kubkach smakowych czy rzeczywi艣cie warto ... 馃馃馃
P.s
Fajny ten kucharz 馃槈
Pozdrawiam Eveline R.
馃挳馃挳馃挳
馃挳馃挳馃挳
馃挳馃挳馃挳
馃挳馃挳馃挳
馃挳馃挳馃挳
Nie znam osoby, kt贸ra cho膰 raz na jaki艣 czas, nie delektowa艂aby si臋 tym w艂oskim specja艂em. Aczkolwiek historia pieczonego placka si臋ga staro偶ytnej Grecji. Dzi艣 chyba w ka偶dy mie艣cie, a nawet miasteczku, mo偶na zam贸wi膰 ten specja艂. W samym tylko Opolu funkcjonuje wiele pizzerii, kt贸re prze艣cigaj膮 si臋 mi臋dzy sob膮 oferuj膮c wyj膮tkowe i wspania艂e promocje. Rabaty, darmowe napoje – wszystko po to, aby przyci膮gn膮膰 zg艂odnia艂ych klient贸w. Niemniej jednak, pizza pizzy nie jest r贸wna. Sekretem jest ciasto.
Kiedy w 1889 Ma艂gorzata Sabaudzka kr贸lowa W艂och przyjecha艂a do Neapolu, otrzyma艂a od kucharza pizz臋 tylko z trzema sk艂adnikami – mozzarella, pomidory i bazylia. I to w艂a艣nie od imienia kr贸lowej, zawdzi臋czamy nazw臋 najprostszej pizzy, jak膮 jest Margherita.
Dzi艣 mo偶emy naby膰 pizze niemal ze wszystkim. Ananas, tu艅czyk, owoce morza – dla ka偶dego znajdzie si臋 co艣 smacznego.
Im wi臋cej dodatk贸w, tym dro偶sza cena. Jednak trzeba wiedzie膰, 偶e nie wszystkie sk艂adniki do siebie pasuj膮. Najwi臋kszym jednak grzechem kucharzy jest podstawowy brak wiedzy na temat przygotowania ciasta, albo sosu. Bardzo cz臋sto zdarza si臋, 偶e pizza jest gumowa, przepieczona, nawet nieraz, a偶 zw臋glona. . Ostatnio odkry艂am wspania艂膮 i w mej ocenie najlepsz膮 pizzerie w Opole. PIZZERIA MOZZARELLA
mie艣ci si臋 przy ulicy Sienkiewicza 17. Pierwszy plus, kt贸ry od razu zauwa偶y艂am to kr贸tkie menu. Je艣li lokal oferuje 50 rodzaj贸w pizzy, na r贸偶nych ciastach to od razu za艣wieca mi si臋 czerwone 艣wiate艂ko. Mia艂am przyjemno艣膰 zobaczy膰 jak powstaje moja pizza. Ju偶 na pocz膮tku, pozytywnie zaskoczy艂 mnie spos贸b z jakim kucharz zaj膮艂 si臋 ciastem. W pieczo艂owity spos贸b zosta艂o przygotowane. Nast臋pnie sos pomidorowy, g臋sty, aromatyczny. Obowi膮zkowo mozzarella, pieczarki, cebula.
Pizza trafia do rozgrzanego piekarnika
(380 stopni). Po kilku minutach zostaje wyj臋ta, a na wierzch trafiaj膮 kawa艂ki salami i boczku (najwi臋kszym grzechem jest pieczenie wszystkich sk艂adnik贸w razem).
W sumie po 5 minutach moja pizza jest gotowa! Po wyj臋ciu, aromatu dodaje 艣wie偶a rukola. Je艣li chodzi o smak to jest po prostu wyj膮tkowy. Je艣li jeste艣cie w stolicy polskiej piosenki, je艣li macie ochot臋 zje艣膰 wspania艂膮 pizze w konkurencyjnej cenie to koniecznie odwied藕cie lokal przy ulicy Sienkiewicza 17. Na FB mo偶ecie znale藕膰 dodatkowe informacje, a tak偶e zdj臋cia i filmiki, kt贸re z pewno艣ci膮 rozbudz膮 Wasze kubki smakowe!
https://www.facebook.com/1pizzaopole/
https://mozzarella.com.pl/
Nie wiem jak Wam, ale mi Aga narobi艂a strasznej ochoty na pizz臋. A偶 zg艂adnia艂am przez ni膮. My艣l臋, 偶e jak b臋d臋 w Opolu to koniecznie tam zajd臋 sprawdzi膰 na w艂asnych kubkach smakowych czy rzeczywi艣cie warto ... 馃馃馃
P.s
Fajny ten kucharz 馃槈
Pozdrawiam Eveline R.
馃挳馃挳馃挳
馃挳馃挳馃挳
馃挳馃挳馃挳
馃挳馃挳馃挳
馃挳馃挳馃挳
Matko, jak ja dawno pizzy nie jad艂am. 馃槉
OdpowiedzUsu艅Oj te偶 bym zjad艂a 馃構
OdpowiedzUsu艅Ja tam jako艣 nigdy nie mia艂am wielkiego parcia na pizz臋. Jak ju偶 jad艂am to tylko domow膮 :)
OdpowiedzUsu艅My艣l臋, 偶e od ponad roku nie jad艂am pizzy, ale jako艣 nie kusi mnie. Ale wiem, 偶e s膮 smakosze kt贸rzy uwielbiaj膮 r贸偶ne kombinacje ;)
OdpowiedzUsu艅Ja te偶 uwielbiam pizze :)
OdpowiedzUsu艅uuuuu ta pizza z sa艂at膮 - zjad艂abym!
OdpowiedzUsu艅